Dă click pe numele planetei pentru a afla mai multe.
Soarele Luna
Mercur Venus Marte Jupiter Saturn
Uranus Neptun Pluto
Planetele in astrologie au o insemnatate diferita fata de ceea ce semnifica ele in astronomie. Din cele mai vechi timpuri oamenii au observat miscarea planetelor pe cer si au incercat sa gaseasca o corespondenta intre acestea si vietile lor.
Termenul “Planeta” definea initial 5 corpuri ceresti (Venus, Mercur, Marte, Jupiter, Saturn) ulterior adaugandu-se Soarele si Luna numite uneori “Luminarii”. In antichitate acestea reprezentau “Zeii” iar conexiunea intre miscarea lor pe cer si evenimentele terestre – “vointa” acestora. O parte din astrologii moderni considera ca acestea “ne influenteaza”. Ceialalti sustin ca e vorba de o regula universala, un model – “la fel ca sus este si jos”. In traditia chineza planetele sunt asociate cu fortele de baza ale naturii.
Exemple de modele in economie, tehnica, clima sau psihologie si corespondenta cu ciclurile planetare:
1. La fiecare 3 orbite a lui Neptun in jurul Soarelui, Pluto face 2. Planetele se intorc la pozitia initiala odata la 500 de ani. Prof. Raymond P. Wheeler a cercetat 20 de secole de inregistrari istorice si a elucidat prezenta unui ciclu climateric de 500 de ani. Concluzia lui a fost: “Punctele de cotitura (intre civilizatiile noi si vechi) au loc atunci cand perioada rece-uscata ajunge la maximul severitatii.” Un alt model asociat acestui ciclu are loc in ritmul dominatiei mondiale dintre Est si Vest.
2. Ciclul Kondratieff de aproximativ 60 de ani, este descris ca o perioada repetitiva in economia mondiala. Ciclul consta in perioade de alternare intre o crestere economica puternica si perioade mai putin favorabile. Din punct de vedere astrologic acestui ciclu ii corespunde combinatiei Jupiter – Saturn (Jupiter completeaza 5 orbite in timp ce Saturn completeaza 2 revenind la pozitia intiala odata la 59-60 de ani.)
3. Ciclul inventilor, inovatiilor si descoperirilor declansat de Uranus care are o durata de aproximativ 84 de ani, spre exemplu in cazul cailor ferate: primele locomotive cu abur apar in anii 1820, locomotivele electrice puse in functiune in 1902 si mai recent TGV-urile aparute in anii 1980 sau un alt exemplu este inventia telefonului in 1877 care este urmata in 1960 (exact la prima intoarcere a lui Uranus peste pozitia sa initiala) de trecerea la telefonia digitala si exemplele pot continua.
4. Criza varstei mijlocii care apare la 40-45 de ani atunci cand Uranus este in opozitie cu pozitia pe care o avea in momentul nasterii si care se defineste ca plictiseala, agitatie, dorinta de a face ceva cu totul nou, nevoia de libertate etc.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave
http://www.cyclesresearchinstitute.org/wheeler.html
http://www.spirasolaris.ca/sbb4c_07.html