Berbecul, Focul Pur al Zodiacului
Semn masculin, diurn, pozitiv. Patronează din punct de vedere anatomic capul cu organele de simţ (nas, urechi, ochi) dar şi organele interne (limbă, cerul gurii, vălul palatin (omuşorul), sistemul arterial şi venos. Şi… creierul. Asta nu înseamnă că e un gânditor. De altfel, după cum îl foloseşte pentru a deschide o uşă sau a rezolva un conflict înclini să crezi că nu-a lămurit prea bine nici la maturitate la ce ar fi bun acela.
Orice Berbec vorbeşte repede, precis, apăsat, uşor răstit. Se aprinde repede. Se înflăcărează pentru
o idee. Sare în ajutorul altora deşi e un egoist. Preocupat de sine poate lesne să se dedice cuiva: o cauză, o femeie dar, din păcate la fel de repede cum se ambalează se plictiseşte şi renunţă. Structură umană a marilor defecte şi calităţi amestecate generos în combinaţii excentrice.
Dacă ceva îl interesează cu adevărat, nimeni şi nimic nu-i opreşte. De fapt, ăsta e defectul lui: nu ştie când să se oprească. Lipsit de tact şi diplomaţie, nu se mlădiază în funcţie de situaţie, pierde detaliile şi nuanţele necesare şi, tot urmărind scopul propus, reuşeşte să lase în urmă răniţi la propriu sau la figurat şi se se trezească cu o suită de duşmani care cer în cor drept la replică.
Este un semn zodiacal cu vocaţia conflictului, a rivalităţii. Partea bună e că tot ce face e în văzul lumii (am uitat să vă spun: e lipsit de precauţie şi discreţie). Tot ce gândeşte, tot ce face, tot ce spune e pe faţă, în văzul lumii, în gura mare. Nare omul nici un secret!
Fire deschisă, deci nonşalantă, adoptă simplitatea şi firescul, uneori ostentativ, ceea ce îi poate face pe unii, mai fasonaţi, să strâmbe din nas: „Cam bădăran băiatul nostru“. Puţin îi pasă.
El trece prin viaţă grăbit parcă mereu nu ar avea timp. Nu cunoaşte tihna şi zăbava. Nu-şi pierde timpul cu analize, cu decantări, filtrări. Nu-i de el filosofia. Când îl priveşti de la distanţă merge de parcă ar fugi, vorbeşte de parcă ar striga şi stă de parcă ar pleca. Viaţa Berbecului e un carusel. Nici când se îmbolnăveşte n – are răbdare. Nu ţine, regimul cuvenit, se plictiseşte şi uită să ia tabletele prescrise, nu se mai duce la control, iar dacă are vreo fractură, până nu face ferfeniţă ghipsul nu se lasă. E un om activ, hiperactiv, cel mai adesea agitat. Cum să stea?! Din această cauză multe afecţiuni se vindecă mai greu pentru că face complicaţii sau recăderi.
în general, Berbecul are o structură puternică, rezistentă, combativă, dinamică, curajoasă.
Ce ne facem că există şi Berbeci timizi, blânzi care încep să tremure de frică dacă te răsteşti la ei? De aceştia, adică de “săriţii din zodie“ ne vom ocupa săptămâna viitoare: sunt Berbeci atipici.
Tipologia clasică ar trebui să corespundă unui cap frumos cu păr uşor ondulat, cu trăsături bine definite, cu privirea limpede, cu gesturi expresive, cu limbaj simplu (uneori prea simplu). Natura generală este vitală, sportivă, care acceptă provocarea şi lupta ca pe un firesc al vieţii de fiecare zi.
Din punct de vedere mitologic este patronat de Marte, zeul războiului, simbol al masculinităţii pure şi al focului ca element primordial universal. întâmplător sau nu, una dintre cele mai vechi arme de atac era chiar „berbecele“, adică un trunchi mare de copac, împins cu putere de soldaţi în porţile cetăţilor şi palatelor pentru a le dărâma. Este nu doar o realitate istorică, este şi un simbol al forţei pure de atac.
Emblemă a virilităţii, Marte face pereche cu Venus, emblemă a feminităţii. împreună construiesc structura umană a fiecărei identităţi astrologice în funcţie de semnul zodiacal în care se află în momentul naşterii. Este lesne de înţeles de ce, atunci când Marte se află în zodia Berbecului, planeta se află în domiciliu, acţionând în largul ei, verificându-şi atât latura pozitivă cât şi pe cea negativă. Numai că, nu întotdeauna Marte se află în domiciliu în cazul nativilor din Berbec. Atunci, încep disonanţele, începe cu adevărat astrologia care explică varietatea ipostazelor umane în cadrul aceluiaşi semn zodiacal.