Enigmele astrului noptii

MISTERELE EXISTENŢEI

Enigmele astrului nopţii

„Care e mai important, Soarele sau Lună? “, a fost întrebat Nastratin Hogea. „Desigur, Luna “, a răspuns el. „Pentru că Soarele luminează ziua, când oricum e lumină. “

Luna a atras privirile cercetătoare ale oamenilor din cele mai vechi timpuri. Frumuseţea, farmecul ei, „firea “schimbătoare şi influenţa evidentă asupra a tot ce e viu pe Pământ au inspirat diferite popoare să creeze despre ea mituri şi legende, în care i se conferă forţe magice şi legături strânse de rudenie cu zeii.

Naşterea planetei

Ce origine are acest satelit al Pământului, care este natura şi menirea să? Şi în ştiinţă, şi în ezoterică, şi în eposurile diferitelor popoare,

Cea mai verosimilă pare ipoteză despre naşterea Lunii dintr-o bucată de Pământ, desprinsă după ciocnirea cu un corp cosmic masiv. Acest corp, cu nucleu dens, metalic, s-ar fi lovit de Pământ, trimiţând în spaţiul din jurul planetei cantităţi enorme din stratul de suprafaţă, schimbând Pământul pentru totdeauna – compoziţie chimică şi formă, înclinaţia axei (dăruindu-i astfel anotimpurile), durata zilei (care s-a scurtat considerabil) – şi oferindu-i şansa de a avea, mai târziu, şi un… companion. Pentru că, cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă, sub influenţa gravitaţiei, acele părţi desprinse din mantia terestră, în rotaţia lor în jurul Pământului, au început să se adune laolaltă, formând, în timp, un nou obiect cosmic – Luna. Există o versiune conform căreia, iniţial, s-au format două „Luni “, însă cea de-a doua a fost distrusă în urma unor evenimente cosmice. Cu timpul, parametrii astrofizici ai Pământului şi ai solitarului ei satelit s-au stabilizat, ajungând aşa cum îi ştim astăzi.

Ce este Luna?

Compoziţia chimică a Lunii este apropiată de cea terestră. Sub bombardamentele intense ale meteoriţilor, compoziţia procentuală a elementelor chimice şi aspectul exterior al satelitului s-au schimbat. Din cauza absenţei atmosferei şi a apei pe suprafaţa ei, „cicatricele “rămase de pe urma meteoriţilor care au căzut pe Lună acum 3 miliarde de ani s-au păstrat!

Omenirea admiră din timpuri străvechi frumuseţea strălucitorului astru nocturn, care ne bucură cu o lumină… doar reflectată. Fiindcă Luna e de culoare cenuşiu-închis, ca bazaltul sau pământul uscat, de aceea capacitatea ei de reflexie este destul de slabă, reflectând doar 7% din lumină solară care ajunge până la ea. Însă faptul că o vedem pe fundalul întunecat al cerului nopţii îi intensifică semnificativ strălucirea.

Să fie doar o întâmplare?

În pofida distanţei mici faţă de Pământ şi a posibilităţii de a urmări Luna şi influenţele ei cu ochiul liber, numărul enigmelor legate de acest astru este foarte mare.

Multele şi frumoasele potriviri întâmplătoare, dar şi coincidenţele matematice precise, legate de Lună, dau naştere unor teorii ce susţin existenţa unor influenţe exterioare asupra

Formării sistemului Lună-Pământ-Soare. Viteza de rotaţie a Lunii în jurul axei sale şi în jurul Pământului este identică (27,32166 de zile). De aceea, ea este întoarsă spre Pământ cu o singură parte, lăsând cealaltă emisferă, adică aproximativ 41% din suprafaţa sa, ascunsă de observatorii tereştri. Atingerea acestei viteze a coincis cu apariţia omenirii pe Pământ, până atunci, timp de miliarde de ani, ea a fost cu mult mai mare.

Traseu complicat

Lună are o orbită ovală destul de specifică. Astrul când se apropie de planeta noastră până la o distanţă de 363.300 km, când se depărtează până la 405.500 km. Luna se deplasează în aşa fel, încât, periodic, acoperă în totalitate discul Soarelui. Totodată, distanţele de la Pământ la Lună şi de la Lună la Soare sunt proporţionate într-un mod ideal, astfel că dimensiunile celor două astre sunt percepute de observatorul terestru ca fiind egale, făcând posibile eclipse totale de Soare. Şi să nu uităm că, din punct de vedere matematic, probabilitatea unei asemenea coincidenţe este extrem de mică.

Un aliat puternic

Deşi e un satelit micuţ, după criteriile cosmice, Luna se află cel mai aproape de noi şi, de aceea, influenţa ei asupra Pământului este mult mai puternică decât, de exemplu, cea a planetei-gigant, Jupiter. În astrologie, forţa de influenţă a Lunii se compară cu cea solară, creând perechi: suflet-spirit, mamă-tată, instincte-conştiinţă.

Nici influenţele geomagnetice şi gravitaţionale ale Lunii nu pot fi subestimate, pentru că nu numai Pământul atrage Luna, menţinând-o pe o traiectorie permanentă, ci şi Luna atrage Pământul. Datorită gravitaţiei, ea poate ridica suprafaţa terestră cu 35 cm sau o poate coborî cu 17 cm.

Influenţa asupra omului

În astrologie, Luna este legată de elementul Apă şi guvernează semnul Racului, care întruchipează apele dulci şi intuiţia. Apa este simbolul vieţii (fără ea nu ar fi apărut viaţa pe planeta noastră) şi purtător al informaţiilor (de aici, forţa lunară a intuiţiei). Luna este cauza existenţei fluxului şi refluxului Oceanului Planetar, în mare măsură ea este responsabilă şi de vremea de pe planeta noastră, care se bazează pe circuitul apei în natură. Dacă ne gândim că, în medie, corpul unui om este alcătuit în proporţie de 70% din apă, iar conţinutul de lichid din sânge, limfă şi creier depăşeşte 90%, devine evidentă şi explicabilă influenţa ei asupra oamenilor, a stării lor psihoemoţionale şi a bioritmurilor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru plante, şi pentru toate fiinţele vii.

Opiniile astrologilor

În faptul că Luna nu luminează ea însăşi, ci doar reflectă razele solare, astrologii văd natura pasivă a acesteia, capacitatea de a percepe influenţele externe şi de a se adapta la ele. Tocmai de aceea în horoscop Luna indică în ce măsură un om se poate adapta la schimbări. Comparativ cu alte corpuri cereşti din Sistemul Solar, influenţa Lunii se manifestă cel mai rapid. Iar dacă luăm în calcul faptul că aproximativ o dată la 2,5 zile ea trece dintr-un semn în altul, schimbându-şi totodată caracteristicile zodiacale, îi putem înţelege pe astrologii care numesc Lună „minutarul ceasului astrologie “. Forţa de atracţie a Lunii acţionează în mod diferit în fiecare semn zodiacal, în funcţie de trăsăturile acestuia şi de sferele de influenţă.

Viaţa în funcţie de Lună

Multe calendare din vechime erau calculate pe baza ciclurilor lunare (câte 28 sau 30 de zile) şi erau mult mai exacte decât cele solare. De aceea şi intervalul temporal de 28-30 de zile se numeşte lună. Luna lunară (de la o Lună Nouă până la următoarea) durează 29,53 de zile terestre. Ziua lunară (dintre două răsărituri ale Lunii) durează 24 de ore şi 48 de minute. Aceste date corespund cu bioritmul omului, care, după cum s-a dovedit,

Este reglat în funcţie de acest interval temporal, şi nu în funcţie de ziua solară, care durează 24 de ore.

De influenţa Lunii este legat şi ciclul feminin, în plus, evoluţia acestuia este considerată armonioasă dacă începutul lui este apropiat de Lună Nouă sau de faza lunară în care s-a născut femeia în cauză. În astrologie se consideră că Luna este un factor foarte important în concepţie. Interesant este şi faptul că sarcina durează 280 de zile, ceea ce reprezintă 10 luni lunare – de aceea Luna este considerată protectoare a maternităţii.

Lipsa mijloacelor farmaceutice puternice i-a determinat de-a lungul secolelor pe vindecători să facă unele observaţii, în urma cărora multe proceduri terapeutice (în special legate de lăsatul de sânge din venă şi de tăieturi la nivelul corpului) erau recomandate numai în funcţie de fazele Lunii.

Pentru culesul plantelor medicinale este de asemenea important să se aleagă ziua corectă – în care Luna favorizează la maximum păstrarea substanţelor terapeutice, folositoare din plante.

Şi bogăţia recoltelor depinde de Lună. Mulţi agricultori se străduiesc să-şi coordoneze activităţile cu ritmurile astrului nopţii: de Lună Nouă – semănatul, iar când Luna e în descreştere – lupta cu dăunătorii, buruienile şi culesul roadelor.

Concluzia este evidentă: dacă vrem să avem o viaţă sănătoasă, mai productivă, mai armonioasă, e bine să învăţăm să ne reglăm ritmul biologic în funcţie de pulsul lunar.

Aspectul schimbător al Lunii

De patru ori pe lună (la un interval de aproximativ 7,4 zile), Luna îşi schimbă fazele: Lună Nouă, primul pătrar, Lună Plină, ultimul pătrar. Acestea se pot stabili uşor, în funcţie de gradul de luminare a discului lunar.

Umbra terestră, care cade pe Lună, pare a „tăia “o parte din ea. În timpul fiecărei faze lunare, datorită forţei de atracţie diferite pe care o exercită Pământul, Soarele şi Luna asupra fluidelor umane, se produce o influenţă diferită calitativ şi asupra sănătăţii fizice şi emoţionale a unui om. Cu o zi înainte de schimbarea fazei lunare (în special de Lună Nouă şi Lună Plină) se produce schimbarea câmpului magnetic al Lunii, ceea ce determină de obicei dezechilibre ale bioritmurilor. În funcţie de sensibilitatea personală, fiecare percepe acest dezechilibru în propria stare de sănătate.

Astrologii au stabilit dependenţa psihotropului individual (există 8 tipuri) de faza lunară în care s-a născut un om. Nuanţe suplimentare în tipologia persoanei aduce şi ziua lunară în care s-a născut. Există 30 de astfel de zile. Cu cât ziua este mai apropiată de faze, cu atât e mal puternică Influenţa astrului asupra destinului persoanei respective.